Geschiedenis - Kasteel Limbricht

Geschiedenis


Interess in onze geschiedenis?

Kasteel Limbricht dateert uit de 11e eeuw en het naastgelegen Salvius kerkje staat zelfs in de top-100 van Nederlandse monumenten. Een terechte plek, want dit kasteel heeft een veelbewogen geschiedenis meegemaakt. Het kasteelcomplex is gelegen binnen een brede gracht en bestaat uit een burcht en een kasteelboerderij als voorburcht. Het is een zeldzaam voorbeeld van een motte kasteel waarvan de geschiedenis waarschijnlijk teruggaat tot de 10e eeuw, een kasteel dat op een kunstmatig opgeworpen heuvel, gemaakt van hout, is gebouwd. Later werden deze houten constructies vervangen door stenen bouwwerken. Omstreeks 1250 hebben de eerste heren van Lemborch de ronde donjon verbouwd en opgetrokken uit natuurstenen metselwerk, waarvan Hermannus de Lemburg de oudst bekende heer van Limbricht is. Hij leent de heerlijkheid Limbricht van de hertogen van Brabant, dat wil zeggen dat deze hier volgens eigen goeddunken mochten verschijnen en er desnoods tot een bezetting mochten overgaan. In 1457 komt het kasteel in bezit van de familie Scheiffart de Merode die de burcht ruim anderhalve eeuw zou bewonen.

Echter in 1579, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, logeert de hertog van Parma op het kasteel waarbij plundering en verwoesting zou plaatsvinden. In 1619 had Johan V Scheiffart van Merode, heer van Limbricht, de bedoeling 'de heerlyckheyt te submitteren aan den Gulicksen Raede van Düsseldorff'. Maar na problemen over de erfopvolging in de Scheiffart de Merode familie, komt het kasteel ten slotte toe aan Nicolaas van Breyll, voorheen Nicolaas Mulrepas genaamd, de bouwer van het huidige kasteel. In de 1705 overlijdt de laatste telg uit het geslacht Van Breyll, Elisabeth Cecilia van Breyll. Het bezit gaat over naar de familie Van Bentinck in de persoon van Frans Nicolaas, baron van Bentinck. In 1794, bij het binnenvallen van de Fransen moet de familie Van Bentinck haar bezittingen opgeven. In 1810 wordt het kasteel aangekocht door de familie Michiels van Kessenich, die het gebouw als jachtslot ging gebruiken. In de jaren 1813 en 1814 diende het kasteel als lazaret voor duizenden zieke en gewonde Franse soldaten, die terugkeerden van de volkerenslag bij Leipzig. Veel van deze soldaten leden aan dysenterie en ze werden verzorgd door de lokale bevolking. Een groot aantal van hen (687 soldaten) overleefden het niet en werden begraven op het Franse kerkhof in Limbricht.

Ook een aantal Limbrichtenaren moesten hun inspanning voor de soldaten bekopen met de dood. In 1917 werd het kasteel gebruikt als een interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen die de Belgisch-Nederlandse grens overschreden en door de Nederlandse overheid als smokkelaar werden opgepakt. Van 1956 tot 1984 werd het kasteelcomplex gerestaureerd. Kasteel Limbricht heeft een grote voorburcht, die via een grote stenen boogbrug toegang biedt. Zodra u door poort wandelt, komt u direct terecht in een sfeervolle omgeving. Deze unieke locatie is opnieuw gerestaureerd en deze zomer geniet u van de meest uiteenlopende streekproducten, Tevens vindt u er een kruidentuin waar u onze keukenploeg met regelmaat kunt vinden, om nog meer smaak en kleur aan uw gerecht toe te voegen. Ook nieuw is de bakkerij waar de geur van vers afgebakken brood u tegemoet komt en waar u workshops kunt volgen. Bij elk bezoek aan Kasteel Limbricht worden de smaakpapillen op de proef gesteld in ons proeflokaal. Geur, smaak, helderheid en kwaliteit creëren krachtige bieren die met smaak worden geserveerd. Daarnaast blijft het kasteel dé toplocatie voor uw feesten, evenementen, vergaderingen en workshops. Een van de dingen waar we zeker trots op zijn is het feit dat Kasteel Limbricht een officiële trouwlocatie is en wij van uw bruiloft een topdag kunnen maken.